23 de març 2020

Activitats per exercitar la motricitat fina a casa.

Bon dia a tothom!

Avui us donam unes idees per poder exercitar la motricitat fina a casa.

1. Obrir i tancar.
Volem donar autonomia i independència als nens per això, podem aprofitar activitats quotidianes per desenvolupar la seva motricitat fina:
  • Cordar botons, cremalleres...
  • Vestir ninots i disfressar-nos.
  • Enroscar i descaragolar ampolles, l'aixeta, etc




2. Plastilina
És molt útil per desenvolupar la força i altres habilitats motores fines. El nen/a pot:
  • Aixafar
  • Amassar
  • Estirar
  • Enrotllar
  • Construir
A continuació, tens algunes activitats motivadores per a treballar amb plastilina:
  • Plastilina amb sorpresa! Una altra activitat divertida pot ser amagar dins de la plastilina alguns objectes com a botons, macarrons, ulls mòbils per a manualitats, monedes...
  • Estampar en plastilina. Busca objectes amb formes curioses, lletres de joguina i fins i tot motlles per a galetes.
  • Fer menjar amb plastilina.
  • Manipulació lliure. Deixa que et sorprengui amb les seves pròpies creacions. Si la plastilina és vella, deixa que barregi colors i experimenti amb ella.




3. Enfilar cordes.
Perquè sigui més senzill, comencem amb comptes o objectes amb forats grans. A mesura que vagi progressant, ho anem complicant.



4. Enfilar pasta petita i pasta grossa.







5. Intentar cosir.
Aquest és més complicat. Es podia fer amb llanes de colors o cintes i un cartó foradat o amb safates de poliestirè amb foradets.








6. Traços
La motricitat fina és essencial en la lectoescriptura perquè permet als nens, no sols traçar les lletres per a després escriure-les, sinó també implicar-se en la tasca i ser capaç de seguir visualment les lletres i paraules que en un futur haurà de llegir.

A continuació es presenten algunes maneres de practicar el traçat:

  • Amb els dits. Traçar amb els dits pot ser una molt bona manera d'iniciar al nen en el món de la lectoescriptura. Pots planejar una activitat en sorra, neu, pintura, o qualsevol material de similar consistència.



  • Adhesius, segells o retoladors per a fer cercles. Tracta de presentar diferents eines per a mantenir la curiositat, però tampoc ofereixis tot alhora. Deixa que explori les possibilitats de cada material.
  • Amb guix. Als nens els encanta el guix. Deixa-li que jugui amb guixos de diferents colors i grandàries. No descartis els guixos molt petits, ja que podria anar treballant la pinça a intentar agafar-les i utilitzar-les. Una variació de l'activitat pot ser esborrar amb un pinzell l'escrit amb el guix.

7. Tall i perforació
Hi ha moltes activitats que podem practicar per a dominar l'ús de les tisores:
  • Punxó. Treballarem amb el punxó la coordinació motora i visual, a més de començar a practicar la coordinació bilateral asimètrica.
  • Tallant plastilina, palletes, fulles o flors. Deixa que practiqui fent petites retallades a alguns elements que requereixin tan sols un tall ràpid. La plastilina és una activitat que té molt èxit. Deixa que talli la plastilina amb unes tisores especials, aquestes que a penes tallen. D'aquesta forma, practica mentre juga, sense perills de corts.

  • Tallant diferents materials. Quan domini una mica més les mocions bàsiques, deixa-li que talli paper i cartolines lliurement, o seguint una plantilla.
  • Tallant pèl de ninots. Per què no usar aquests ninots amb els quals ja no juga per a imaginar que som perruquers? El pèl serà molt fàcil de tallar i l'activitat li resultarà molt divertida. O fins i tot, pots crear uns monstres molt graciosos utilitzant rotllos de paper reciclats com els de la imatge, i anar tallant-los «el pèl».



8. Transvasament en sec o líquid 

  • Culleres, gots, galledes, o altres objectes. Podem deixar que el nen transporti una piloteta de ping-pong en una cullera d'un costat de l'estada a l'altre, transportar líquids de contenidor en contenidor, o fins i tot ficar la sorra en un cub, a la platja o al parc.
  • Pescar objectes. El transvasament en líquid pescant objectes de la banyera o d'un recipient profund, també pot ser una bona activitat per a practicar la coordinació oculomanual, essencial per a aquesta mena d'activitats.
  • Pinces o tenalles. Utilitzant tenalles poden practicar la moció de la pinça, reforçant els músculs dels dits i mans. A més, podràs combinar-ho amb altres habilitats com la classificació, per exemple, col·locant els pompons per colors.
  • Mans o safates. Jugant a carreres de relleus o jocs dramàtics com ser cambrers en un restaurant. 

9. Cuinar i menjar.
Els podem incloure en les tasques de fer el menjar. En ser inclòs en una activitat de tanta responsabilitat com és la cuina, se sentirà molt bé. Encarrega-li tasques senzilles però motivadores, com tancar les crestes amb la forquilla, batre els ous, rentar alguna verdura o fins i tot llevar-li les llavors a la síndria.


10. Unir punts.
Un clàssic exercici de motricitat fina és unir punts per a formar un dibuix.

Hi ha milers de fitxes que podem imprimir o crear el nostre propi dibuix.





11. Classificar les roques o altres objectes
Als nens els encanta jugar amb les roques i la sorra, alguna cosa que pots aprofitar perquè els petits puguin gaudir.


Els nens podran cavar i buscar petites roques i també de diferents grandàries. Així, podran classificar les pedres en petites, mitjanes o grans. A més de treballar la motricitat fina també estaran treballant la grandària de les coses.


12. Escriure amb pinces d'estendre.





14. Posar-li punxes a l'eriçó




15. Cercar diferents elements a cegues.



16. Ús dels palets xinesos per classificar boletes de cotó.
Els palets xinesos es poden enganxar per dalt amb una goma elàstica o una agulla d'estendre.




17. Utilitzar les estoretes de bany cap per avall i "bales de vidre".
El nen les haurà d'anar posant amb els dits que fa servir amb la mà que escriu, sempre amb el polze i l'índex.






Petons virtuals!!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada